Un mural de Diego Rivera vindria a ser com buscar a Wally?


Després de passar tots els controls que hi pot haver en un aeroport, hem sortit amb taxi de l’aeroport Benito Juárez a 2/4 de 7 del matí que encara era fosc. A mesura que ens anàvem endinsant als carrers de Ciutat de Mèxic el sol anava apareixent al cel de la mateixa manera que la vida anava apareixent a la ciutat: mercats, cafeteries, taqueries, etc…. Tot aquest panorama idíl·lic s’espatllava al mirar per la finestra del taxi i veure que a aquella hora els carrers ja estaven curulls de trànsit desordenat i sorollós.

El Zócalo central presentava una imatge absolutament contradictòria. La policia començava ocupar els vorals i a tallar els carrers per a la gran desfilada militar (suposadament pomposa) que s’havia de fer mentre els indignats acampats a la zona central també començaven a encarar el nou dia. El caos començava a apropiar-se de tot l’espai mentre nosaltres hem entrat al Palacio Nacional per descobrir els murals que hi va pintar Diego Rivera a les seves parets. Una autèntica joia pictòrica del caos ordenat que de cop m’ha portat a la infantesa. A aquells llibres d'”On està Wally” però amb la diferència que enlloc de buscar el senyor que repara la rentadora de color rosa, l’atleta que li van grans els pantalons de jogging o la senyora grossa amb un petaner que parla amb la noia esquifida amb un buldog, en els murals de Diego Rivera s’hi troba a tots els personatges importants de la història de Mèxic: Benito Juárez, Pancho Villa, Emiliano Zapata, Hernán Cortés o la mateixa Frida Kahlo. I Wally seria Karl Marx. Que és el discordant perquè no és mexicà però hi surt.

A la tarda hem visitat la casa museu Frida Kahlo a la casa Blava del carrer Londres i n’he pogut extreure dues conclusions importants. La primera és que Rivera i Khalo, activistes culturals, organitzadors de “güateques” excepcionals segons la pel·lícula i militants del partit comunista, van donar asil a Trotsky a la casa Blava però li podrien haver regalat una pinta perquè a les fotos que hi han seves a la casa el rus surt totalment despentinat. La segona és que amb Rockefeller van acabar malament. Si haguessin acabat bé no hi hauria una guardiola al final de l’exposició per tal de que els visitants col·laborin en la preservació de la casa museu.

Anuncis

Una resposta a “Un mural de Diego Rivera vindria a ser com buscar a Wally?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s