Estats de noms importants i pobles amb escarabats taxistes


Travessar Ciutat de Mèxic és una odissea. Les direccions poden arribar a ser números tan elevats de l’estil “Avenida Insurgentes 3800”, que més que un número de porta sembla un codi postal. Durant el trajecte m’he preguntat si la longitud de l’avinguda era proporcional a la importància del nom de la mateixa. Si aquests “insurgentes” mereixien tals honors. La resposta m’ha arribat en motiu de l’excursió a Cuernavaca i Taxco i m’ha deixat bocabadat. Els “insurgentes” van ser els que van aconseguir la independència de Mèxic fa 200 anys i se’ls considera tan importants que fins i tot tenen noms d’estat: Cuernavaca està a l’estat de Morelos i Taxco a l’estat de Guerrero. Morelos i Guerrero van ser companys de batalla d’Hidalgo en la lluita per la independència. Tot i que van acabar pràcticament tots afusellats, Mèxic els honra amb noms importants i números pomposos de més de 4 xifres.

Cuernavaca també és un dels punts de la ruta de Zapata on hi ha més d’una estàtua d’aquest i del que els honra amb el nom de l’estat: José de Morelos i Pavón. Amb aquest nom m’he recordat d’aquella filosofia de “Zidanes y Pavones” que es va intentar vendre des de certs sectors làctics centrals. En aquest cas Morelos seria el modest de la cantera i Simon Bolívar seria l’estrella d’un altre país que s’endú tota la fama de la revolució.

Però, sens dubte, la joia de la corona de l’estat de Guerrero és el poble de Taxco. Un poble colonial enfilat a la carena d’una muntanya. Hi ha qui li recorda algun poble tradicional de l’Alpujarra i hi ha qui li recorda l’anacrònica i romàntica Alfama. Les cases segueixen totes el mateix precepte estètic colonial. Blanques, teulada de teula vermella, forjats de ferro negre als balcons i, el detall més important de tots, una infinitat d’escarabats clònics blancs circulen amunt i avall per els carrers amb llambordes de pedra recollint a tothom qui vulgui el servei de taxi. Tenint en compte que els automòbils no existien en l’època colonial, la única explicació que es pot donar a tal densitat d’utilitaris alemanys és que en algun supermercat proper devien fer alguna oferta de l’estil, “comprin un i emporti-se’n dos”.

Anuncis

2 respostes a “Estats de noms importants i pobles amb escarabats taxistes

  1. Morelos del XVIII, era un dels insurgentes que van proclamar la Independència el 1810 i, certament, Zapata va liderar la revolució a principis del XX. Lapsus. De fet, Zapata va dirigir la revolució desde l’estat on era fill: Morelos. Ah! i per cert, el nom de “cuernavaca” prové del nahuatl. fora connotacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s