Peix o carn? Els primers tetràpodes van diversificar-se per menjar de tot


Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), en col·laboració amb el Laboratori per la Innovació Tecnològica de les Estructures i els Materials (LITEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa han publicat aquesta setmana nous resultats sobre com s’alimentaven els primers tetràpodes, els primers vertebrats que van adquirir membres i dits. L’article “Temnospondyli bite club: Ecomorphological patterns of the most diverse group of early tetrapods.”, liderat per Josep Fortuny (ICP) i Jordi Marcé (LITEM-UPC), s’ha publicat a la prestigiosa revista Journal of Evolutionary Biology (accedir).

El treball se centra sobre el grup més nombrós del primers tetràpodes, els anomenats Temnospòndils, del que se n’analitzen fòssils trobats arreu del món. Aquest grup, ja extint i que podem considerar com l’avi dels actuals amfibis, agrupa formes molt diverses, amb mides que van entre els pocs centímetres i els 6 metres. Ara, gràcies a l’ús de tècniques computacionals -tradicionalment usades en enginyeria- i de morfometria geomètrica, s’ha comprovat que la seva alimentació era molt diferent entre les diferents espècies d’aquest grup.

Alguns Temnospòndils, per exemple, s’alimentaven de manera similar als actuals cocodrils, en tant que caçaven a la seva presa i la mossegaven de manera directa; alguns ho feien de manera més similar als actuals gavials –cocodrils amb un musell molt prim i allargat -, depredant sobre peixos i petites formes aquàtiques.

De fet, el que revela l’estudi de la morfologia del crani d’aquests tetràpodes és que la diversitat en l’alimentació d’aquest grup era molt gran: des d’espècies que només s’alimentaven de formes aquàtiques, a d’altres amb una alimentació amfíbia i, fins i tot, algunes amb cranis adaptats a l’alimentació terrestre.

Noves tècniques

La col·laboració de l’ICP amb el LITEM ha permès utilitzar tècniques de la mecànica computacional per conèixer la capacitat mecànica de l’estructura d’aquests animals. El treball realitzat per els investigadors del LITEM s’ha basat en generar models mitjançant un codi d’Elements Finits per cada un dels cranis proposats i estudiar el camp de tensions i desplaçaments per poder trobar una metodologia per poder comparar-los entre ells. A partir dels resultats obtinguts en els models computacionals s’han pogut comparar tots els models. Per la generació dels models geomètrics s’han hagut d’utilitzar tècniques de reconstrucció aplicades a imatges mèdiques. És el primer cop que aquesta metodologia s’usa en l’estudi dels primers tetràpodes basals.

L’ús de la morfometria geomètrica, que s’aplica en aquest treball a diferents amfibis des del Devonià superior fins al Triàsic mitjà, entre fa 400 i 230 milions d’anys, ha permès quantificar les diferències en la forma dels diferents cranis fòssils. En comparar aquestes dades amb les dades biomecàniques, s’ha trobat una clara correlació entre la forma i les capacitats mecàniques dels cranis en el cas de les espècies aquàtiques i amfibies. En canvi, entre les espècies terrestres aquesta correlació no és gens clara, i caldrà estudiar en profunditat el perquè. Haurem d’esperar a treballs posteriors per entendre en profunditat l’evolució del grup dels tetràpodes en la seva conquesta del món terrestre.

FORTUNY, J., MARCÉ-NOGUÉ, J., DE ESTEBAN-TRIVIGNO, S., GIL, L. and GALOBART, À. (2011), Temnospondyli bite club: ecomorphological patterns of the most diverse group of early tetrapods. Journal of Evolutionary Biology, 24: 2040–2054. doi: 10.1111/j.1420-9101.2011.02338.x

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s