Virtuaalisuunnittelu herättää hirmuliskot henkiin


Virtuaalisuunnittelu on matemaattinen menetelmä, jonka avulla mistä tahansa liikkuvasta laitteesta tai elävästä olennosta voidaan luoda matemaattinen malli. Virtuaalisuunnittelua hyödynnetään muun muassa auto- ja avaruusteknologiassa, viihdeteollisuudessa sekä lääketieteen sovelluksissa. Virtuaalisuunnittelu sopii myös aikoja sitten sukupuuttoon kuolleiden lajien henkiin herättämiseen virtuaalisesti.

Hyvä esimerkki viihdeteollisuuden hyödyntämästä virtuaalisuunnittelusta on liitukaudella eläneen velociraptorin mallinnus. Tämä pieni dinosaurus jahtasi ihmisiä ruuakseen Jurassic Park -elokuvassa.Liitu- ja jurakauden dinosaurukset tulivat elokuvassa pelottavan todellisiksi tietokonemallien avulla. Malleja käytetään avuksi myös paleontologiassa, kun tutkijat selvittävät fossiilien ja matemaattisen mallinnuksen avulla sukupuuttoon kuolleiden sammakkoeläinten ja krokotiilien leukojen toimintaa.

Virtuaalisuunnittelun professori Aki Mikkola sai toukokuun lopulla kuukaudeksi vieraakseen tutkija Jordi Marcé-Noguén Katalonian polyteknisestä yliopistosta. Marcé-Nogué on tutkimusryhmänsä kanssa erikoistunut selkärankaisten rakenteita käsittelevään biomekaaniseen tutkimukseen laskennallisten menetelmien avulla.

imatge_blog

Marcé-Nogué piti yliopistolla luennon, jossa hän kertoi muinaisten Capitosauria-heimoon kuuluvien sammakkoeläinten ravinnonottomekanismien tutkimuksesta laskennallisilla menetelmillä. Hän käyttää samaa metodologiaa myös vyötiäisten ja onttosarvisten, mm. antilooppien, tutkimuksessa. Luennolla Marcé-Nogué kertoi, että hän on tutkimusryhmänsä kanssa kehittämässä 3D-malleja ny kyisistä sammakkoeläimistä ja krokotiileistä. Malleja vertaillaan sukupuuttoon kuolleiden sammakkoeläimien fossiileista tehtyihin malleihin.

LUT:ssa puolestaan konetekniikkaan yhdistetään lääketiedettä sekä liikuntatieteitä. Aki Mikkola tutkii simulointitekniikalla ihmisen polven dynamiikkaa liikunnan aikana ja kehittää biomekaanista mallia polvinivelestä. Mallin avulla saatavaa tietoa käytetään hyväksi polven rustovaurioiden ehkäisemi sessä sekä keinonivelen suunnittelussa.

Mikkolan ohjaama nuorempi tutkija Adam Klodowski väitteli viime vuoden lopulla kuntosaliharjoittelun vaikutuksesta luiden vahvistumiseen. Mikkolan ohjauksessa väitöskirjaansa tekevä John Bruzzo puolestaan mallintaa hiihtoa virtuaalisesti. Mallinnuksen pohjalta voidaan korjata hiihtäjän asentoa tai harjoittaa lihaksistoa siten, että kädet ja jalat toimisivat mahdollisimmat symmetrisesti.

Teksti: Anna-Liisa Pirhonen

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s