Virtual Paleontology meets China


L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Josep Fortuny, juntament amb Jordi Marcé-Nogué, investigador de la Universitat d’Hamburg, han estat convidats durant la primera setmana d’abril a la Guilin University of Electronic Technology (ciutat de la Regió Autònoma de Guangxi) a impartir xerrades i treballar conjuntament amb l’equip liderat pel Dr. Zupeng Zhou en l’àmbit de la biomecànica computacional.

Durant aquesta estada, els investigadors catalans i xinesos compartiran coneixements i experiències en una disciplina, la biomecànica computacional, que té el seu origen en l’enginyeria, però que traslladada al camp de la biologia o la paleontologia permet realitzar simulacions biomecàniques tridimensionals en estructures biològiques complexes, tals com cranis o dents, que són difícils o impossibles de dur a terme amb organismes vius.

Aquesta nova col·laboració persegueix obrir aquest camp al continent asiàtic, on fins al moment no hi ha cap equip que uneixi la vessant paleobiològica i d’enginyeria. Gràcies al treball conjunt d’aquests equips de recerca es podran obtenir noves dades molt rellevants, tant sobre els diversos grups d’animals tetràpodes amb els que així com pels nous mitjans tècnics que es desenvoluparan arran d’aquesta nova col·laboració.

L’objectiu de la biomecànica computacional és reproduir el moviment i les tensions que es produeixen en una determinada estructura d’una forma no invasiva. Aquestes anàlisi són d’especial utilitat en especies extingides on no es poden observar aquests comportaments en viu, així com també per conèixer la biologia i ecologia d’espècies poc conegudes o bé en perill d’extinció. En aquests casos, conèixer la seva biologia pot ser de gran utilitat per establir mesures correctores.

El Departament de Paleontologia Virtual de l’ICP fa anys que treballa en aquest camp, unint paleontologia, biologia i enginyeria i col·laborant amb altres institucions com la universitat Politècnica de Catalunya o la Universitat d’Hamburg. Es tracta d’una unitat transversal als altres grups de recerca del centre que utilitza tecnologies no invasives en l’estudi dels fòssils per tal d’explorar i quantificar estructures habitualment no visibles. Les tècniques inclouen modelització 3D, tomografia computada industrial i mèdica, escaneig làser i fotogrametria així com tècniques d’enginyeria com l’Anàlisi d’Elements Finits.

IMG_0601

(text: Pere Figuerola, ICP)

Anuncis

Una resposta a “Virtual Paleontology meets China

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s